اینورتر دستگاهی الکترونیکی است که قادر است جریان مستقیم را به جریان متناوب تبدیل می کند. با ورودی یک جریان مستقیم می توان جريان متناوب با فرکانس و ولتاژ مشخصی را تولید کرد. از اینورتر ها در سیستم های تولید برق خورشیدی ، سیستم های پیشران خودرو های الکتریکی و سیستم های نوسان سنج استفاده می شود. همچنین استفاده در کنترل سرعت موتورهای القایی متناوب و تولید فرکانس با موج های مختلف از کاربرد های دیگر اینورتر است. در ادامه با توضیح کامل متوجه تفاوت اینورتر و کانورتر میشوید پس لطفا تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
اینورتر ها از چه اجزایی تشکیل شده اند؟
اینورتر ها از اجزای متنوعی تشکیل شده اند که در ادامه به آنها می پردازیم:
مدار تنظیم ولتاژ و جریان: این قسمت ورودی دستگاه است که برق مستقیم را دریافت می کند. این بخش ولتاژ و جریان ورودی را در سطح مورد نظر تنظیم می کند تا در مراحل بعدی استفاده شود.
مدار تنظیم کننده فرکانس: فناوری های متعددی در این بخش استفاده می شوند. که قادر است فرکانس و ولتاژ مورد نیاز را از ورودی برق مستقیم ایجاد می کند.
مدار پل تغذیه: مدار پل تغذیه مرحله نهایی در اینورت کردن جریان است و امواج تولید شده را به امواج متناوب تبدیل می کند.
مدار کنترل: کنترل کله عملیات رخ داده در اینورتر بر عهده همین بخش است. در این بخش دستگاه توسط ورودی های متعدد کاربری مانند دکمه ها، سوئیچ ها، حسگر ها و سیگنال های کنترلی را ایجاد کرده و به این صورت دستگاه را کنترل می کند.
سیستم خنک کننده: به دلیل تبدیل جریان مستقیم به جریان متناوب گرمای زیادی در اینورتر ها تولید می شود که برای حفظ سلامتی و طول عمر دستگاه باید از سیستم های خنک کننده استفاده شود.
گذشته از این بخش ها اجزای دیگری در اینورتر ها وجود دارد تا وظایفی همچون کنترل و محافظت از دستگاه را در برابر مشکلاتی همچون ولتاژ بالا، جریان های هجومی، دمای بالا و سایر موارد بر عهده دارند.
کاربرد اینورتر چیست؟
اینورتر ها در گستره وسیعی از صنایع و کاربرد ها به کار می روند. برخی از کاربردهای اینورتر عبارتند از:
سیستمهای تولید برق خورشیدی: صفحات خورشیدی برق مستقیم تولید می کنند که برای اتصال به شبکه برق که متناوب است به جریان متناوب تبدیل شود. این کار توسط اینورتر انجام می شود.
سیستمهای پیشرانش الکتریکی خودرو: در سیستم های پیشران الکتریکی برق دی سی تولید شده توسط باتری توسط اینورترها به برق متناوب تبدیل می شود. موتور القایی برای کار کردن به برق متناوب نیاز دارد.
سیستمهای نوسان سنج: سیستم های نوسان سنج و ابزار های پزشکی نیز به خوبی از اینورتر ها استفاده می کنند. اینورتر ها در این سیستم ها امواج با فرکانس و ولتاژ مشخصی را تولید می کنند.
سیستمهای کنترل سرعت موتورهای AC: در سیستم های کنترل سرعت اینورتر با تغییر ولتاژ dc به ac فرکانس و ولتاژ الکتریسیته را تغییر می دهد و به این صورت قادر به کنترل سرعت و گشتاور موتورهای برقی است.
سیستمهای تهویه مطبوع: از اینورتر ها برای تأمین ولتاژ متناوب برای تغذیه کمپرسور سیستم های تهویه مطبوع استفاده می شوند. این کار مصرف انرژی را کاهش داده و عملکرد کمپرسور را بهبود می بخشد.
سایر کاربردها: از اینورتر ها در صنایع مختلفی استفاده می شود علاوه بر کاربرد های یاد شده صنایع سنگین فلزی، صنایع پتروشیمی، صنایع غذایی و پزشکی نیز حیطه های کاربرد اینورتر هستند.
کانورتر چیست؟
کانورتر در واقع دستگاهی است که مشخصات جریان الکتریسیته را تغییر می دهد و به میزان دلخواه می رساند. کانورتر برق را از یک منبع انرژی دریافت کرده و ولتاز و آمپر آن را تغییر داده به حد دلخواه می رساند و در نهایت خروجی مطلوب از آن خارج می شود. کانورتر ها می توانند ورودی DC و خروجی AC یا ورودی AC و خروجی DC داشته باشند. در حالت اول مانند اینورتر و در حالت دوم به صورت رکتیفایر عمل می کند.
این یکی از مهمترین ویژگی های منبع تغذیه فونیکس است که آن را نسبت به سایر برند ها متمایز میکند.
کانورتر از چه اجزایی تشکیل شده است؟
کانورتر از بخش های متعددی تشکیل می شود که هرکدام وظایف خاص خود را دارند.
مدار تنظیم ولتاژ و جریان ورودی: ورودی که برق DC را دریافت می کند و ولتاز و جریان ورودی را به سطح مورد نظر در مراحل بعدی می رساند.
مدار تنظیم ولتاژ و جریان خروجی: جریان و ولتاژ خروجی در این بخش تنظیم می شوند. یک سیستم بازخورد در این قسمت وجود دارد تا ولتاز و جریان خروجی توسط آن تنظیم شود.
مدار کنترل: کنترل کلیه عملیات انجام شده در کانورتر در این قسمت انجام می شود. سیگنال های کنترلی توسط دکمه ها، سوئیچ ها، حسگر ها و سایر اجزا به مرکز کنترل ارسال می شوند.
سیستم خنک کننده: کاری که کانورتر انجام می شود در واقع تغییر انرژی است که گرمای زیادی تولید می کند. بنابراین برای حفظ سلامت فیزیکی و کارکرد درست اینورتر بهتر است از دستگاه های خنک کننده استفاده شود.
سایر قطعات:سایر قطعاتی که در کانورتر استفاده می شود برای کنترل و حفاظت از دستگاه در برابر مشکلات فیزیکی و ولتاژ و جریان هجومی است.
کاربرد های کانورتر چیه مواردی هستند؟
کانورتر ها با توجه به ماهیت کاری که انجام می دهند در حیطه وسیعی قابل بکارگیری هستند از جمله:
سیستمهای تولید انرژی خورشیدی و بادی: از کانورترها می توان برای تبدیل برق مستقیم تولید شده توسط سلول های خورشیدی استفاده کرد. برق مستقیم دریافت شده در کانورتر به برق AC تبدیل می شود. در ضمن توربین های بادی که جریان مستقیم تولید می کنند نیز می توانند از کانورتر ها برای تبدیل و انتقال برق مستقیم استفاده کنند.
سیستمهای حمل و نقل: در سیستم های خودرو و حمل و نقل مانند قطار های برقی، متروها و اتوبوس های الکتریکی از کانورتر برای تبدیل انرژی مناسب برای موتور القایی استفاده می شود.
سیستمهای نورپردازی: سیستم های نورپردازی که از برق مستقیم برای کارکرد استفاده می کنند نیز می توانند از کانورتر برای تبدیل جریان AC به DC استفاده شود. برق مستقیم تولید شده در ال ای دی ها و سایر منابع نوری سیستم به کار می روند.
سیستمهای مخابراتی: سیستم های مخابراتی مانند تلفن های همراه و تجهیزات مخابراتی از کانورتر برای تبدیل برق شبکه به انرژی مورد نیاز خود استفاده می کنند.
صنایع خودروسازی: در صنایع خودرو سازی برای تبدیل برق باطری که مستقیم است به برق AC که مورد نیاز موتور های القایی است استفاده می شود.
از جمله سایر کاربردهای کانورتر می توان به صنعت فضایی، صنعت دریایی، صنعت هواپیمایی و صنایع غذایی اشاره کرد. در واقع هر جا که بخواهیم انرژی را از یک مشخصات به مشخصات دیگری تغییر دهیم تا بتوانیم از ان استفاده کنیم از کانورتر استفاده می کنیم.
تفاوت اینورتر و کانورتر در چیست؟
کانورتر و اینورتر هر دو دستگاه هایی برای تبدیل انرژی از حالتی به حالت دیگر هستند. تفاوت اصلی بین کانورتر و اینورتر نوع تبدیلی است که هر کدام انجام می دهند. از کانورتر ها برای تبدیل برق مستقیم ِDC به برق متناوب AC استفاده می شود. برای مثال برق مستقیم یک باتری برای استفاده در موتور های القایی باید تبدیل به برق AC شود.
اینورتر ها اما برای تبدیل برق DC به برق AC استفاده می شوند. در بسیاری از کاربرد های الکترونیکی از برق مستقیم برای کار کردن اجزا استفاده می شود.
در واقع تفاوت اصلی میان کانورتر و اینورتر در نوع تبدیل انرژی است
بنابراین، تفاوت اصلی بین کانورتر و اینورتر در نوع تبدیل انرژی است که به آنها نیاز داریم. کانورترها برای تبدیل انرژی از یک شکل به شکل دیگری از DC یا AC استفاده میشوند، در حالی که اینورترها برای تبدیل انرژی DC به AC استفاده میشوند.
در پایان
در مقاله حاضر ابتدا به بررسی کارکرد و شناخت اینورتر و کانورتر پرداختیم و در انتها تفاوت اصلی این دو عنصر الکتریکی که در واقع در نوع تبدیل انرژی آنهاست عنوان شد. برای کسب اطلاعات بیشتر و کسب مشاوره تخصصی میتوانید با کارشناسان شرکت توسعه صنعتی نصر ماد به عنوان نمایندگی فونیکس ارتباط برقرار کنید.