21 تیر 1402

تفاوت رله سرامیکی و رله شیشه ای در چیست؟

رله ها عناصر الکتریکی بسیار با اهمیتی در مدار های الکتریکی و الکترونیکی هستند. با استفاده از رله کمکی می توان برنامه ریزی های خاصی را برای سیستم های برقی طراحی کرد. انواع مختلفی از رله ها وجود دارند که هر کدام برای کاربرد خاصی مد نظر هستند. در ادامه رله شیشه ای و رله سرامیکی را معرفی کرده و در ادامه تفاوت های این دو نوع رله را مشخص می کنیم.

رله شیشه ای چیست؟

رله شیشه ای در صنایع برق و الکترونیک به طور گسترده مورد استفاده قرار می گیرند. بدنه این رله ها همانطور که از نامشان پیداست از جنس شیشه بوده و داخل آن قابل مشاهده است. در کاربرد هایی که این قابل مشاهده بودن داخل رله ضرورت دارد می توان از این رله ها به خوبی استفاده کرد. در این موارد اپراتور نیازمند این است که عملکرد رله را دقیقا مشاهده کند. قابلیت عایق بندی رله شیشه ای کمتر است و البته شدت ولتاژ کمتری را تحمل می کند. از این رو برای کاربرد هایی که نیاز به عایق بندی خاصی نداشته و ولتاز پایینی استفاده می شود به طور گسترده استفاده می شود.

رله شیشه ای ویژگی هایی دارد که شاید استفاده از آن را در صنایع سنگین محیط های خشن محدود کند. این رله ها در دما های بالا خوب کار نمی کنند و باید در دمای محیط عادی قرار داشته باشند تا بهترین خروجی را ارائه دهند. مشکل دیگر این نوع رله ها در عمر مفید آن است که نسبت به رله سرامیکی عمر پایین تری دارد.

در نهایت باید توجه کنید که هر قطعه و عنصر الکتریکی برای شرایط خاصی ساخته شده است.

رله سرامیکی چیست؟

له سرامیکی ابزار بسیار مهمی در صنایع برق و الکترونیک است. از این رله می توان در سیستم های الکتریکی و الکترونیکی به خوبی بهره برد. رله سرامیکی قابلیت مقاومت بالایی در برابر حرارت، شوک های حرارتی و شوک های الکتریکی داشته و برای کار در محیط های صنعتی و خشن بسیار مناسب است. قابلیت عایق بندی این رله بالاست و توان بالایی برای عبور جریان و ولتاژ های بالا دارد.

البته رله های سرامیکی محدودیت های خاص خود را دارد و برای کار های نیازمند عایق کمتر و جریان و ولتاژ پایین تر رله های شیشه ای انتخاب بهتری هستند. باید توجه داشته باشید هر کدام از این عناصر الکتریکی برای منظور مشخصی ساخته شده اند و قابلیت به کارگیری به جای یکدیگر را ندارند بنابر این در هنگام تأمین رله حتماً از قبل نیاز های خود را مشخص کرده باشید.

در زیر به تفصیل توضیحاتی درباره رله‌های سرامیکی و شیشه‌ای و تفاوت آن‌ها ارائه می‌دهیم:

۱. جنس بدنه:

جنس بدنه رله های سرامیکی همانطور که از نامشان پیداست سرامیک بوده و جنس بدنه رله های شیشه ای شیشه های شفاف است. بدنه رله نوع اول در برابر حرارت و شوک های حرارتی و الکتریکی مقاومت بسیار بالاتری از بدنه شیشه ای دارد. معمولاً در کاربرد هایی که شوک و حرارت بالایی وجود دارد از رله های سرامیکی استفاده می شود. در کاربرد هایی که نیاز به دیدن کارکرد رله وجود دارد باید از رله های شیشه ای استفاده شود.

۲. قابلیت عایق‌بندی:

عایق بندی رله های سرامیکی آنها را برای استفاده در محیط های خشن و سنگین آماده می کند. در فضاهای صنعتی آلوده استفاده از رله شیشه ای ممکن نیست و باید حتما از رله های شیشه ای با مقاومت بالا استفاده شود. در کاربرد هایی که نیاز مبرمی به عایق بندی وجود ندارد می توان از رله های شیشه ای استفاده کرد.

۳. تحمل به دمای بالا:

رله های سرامیکی به دلیل جنس خاص بدنه ای که دارند مقاومت بالایی در برابر گرما و حرارت دارند شوک های محیط های صنعتی بسیار متواتر و سنگین است و در صورتی که عنصر الکتریکی قابلیت های مقاومتی در برابر حرارت را نداشته باشد با احتمال زیاد سریعا از بین خواهد رفت. رله های شیشه ای در این محیط ها قابلیت به کارگیری ندارند.

۴. ظرفیت تحمل ولتاژ:

ظرفیت تحمل ولتاژ در این دو عنصر الکتریکی با هم متفاوت هستند. رله های سرامیکی به دلیل مقاومت بالایی که دارند برای شدت ولتاژ های بالا استفاده می شوند. از طرف دیگر رله های شیشه ای با عایق بندی کمتر و ظریف تر برای جریان های پایین و ضعیف مورد استفاده قرار می گیرند.

۵. عمر مفید:

رله های سرامیکی قابلیت ها و مقاومت بدنه و جنس محکمی دارند و در برابر شوک های الکتریکی به خوبی مقاومت می کنند از این رو عمر مفید آنها به نسبت رله های شیشه ای بسیار بیشتر است.

استفاده از هر کدام از این دو نوع رله بسته به شرایط و کاربردی است که از آن انتظار داریم بیشتر برای محیط های پروژه ای و صنعتی از رله های سرامیکی استفاده می شود و در کاربرد هایی مانند خودرو های سواری که نیاز به جریان قوی وجود ندارد از رله های شیشه ای به طور گسترده بهره برداری می شود.

 

مطالب مرتبط

لطفا اطلاعات خود را وارد کنید تا کارشناسان ما در اسرع وقت با شما تماس بگیرند. در صورت تمایل نیز میتوانید با شماره زیر تماس بگیرید.