رله یک عنصر الکتریکی برای جابجا کردن یا سوئیچینگ جریان های الکتریکی بین دو مدار است. در کاربرد های الکتریسیته گاهی نیاز است که با ایجاد شرایط خاصی یک مدار فعال یا غیر فعال شود. این کار از طریق رله انجام می شود. رله از یک عنصر کنترلی با عنوان کویل و یک المان برای تغییر وضعیت جریان با عنوان کنتاکت تشکیل شده است. رله ها در حالت عادی اتصال ندارند و با ورود سیگنال به کویل تحت تأثیر میدان مغناطیسی اطراف کویل کنتاکت حرکت کرده و در وضعیت جدید جریان را متصل می کند.
رله کاربرد های زیادی در صنعت و الکترونیک دارد. برای کنترل و کلید زنی جریان های بالا و مدیریت سیستم های الکتریکی از رله استفاده می شود. از رله در صنایع الکترونیکی مانند سیستم های خانگی به عنوان یک سوئیچ برای تغییر وضعیت سیگنال های الکتریکی استفاده می شود.
رله کاربرد های صنعتی زیادی داشته و قطعه ای کلیدی در صنایع فشار قوی به شمار می آید . در سیستم های ایمنی نیز می توان از رله استفاده کرد. رله کارایی و قابلیت کنترل و مدیریت بالایی دارد از این رو به طور گسترده در صنایع و کاربردهای الکترونیکی به کار می رود.
معرفی دو نوع رله: رله شیشهای و رله کمکی
از رله های شیشه ای و کمکی به طور گسترده در صنعت و الکترونیک استفاده می شود. این رله ها هر کدام ویژگی و قابلیت های خود را داشته و هر کدام برای کاربرد های مختلفی مناسب هستند. در ادامه هر کدام از این دو نوع رله توضیح داده می شوند.
رله شیشهای چیست؟
به دلیل اینکه عایق رله شیشه ای از جنس شیشه شفاف است به آن رله شیشه ای گفته می شود. پین های ورودی و خروجی روی یک صفحه شیشه ای قرار دارند. از یک هسته فلزی برای اتصال بین ورودی و خروجی استفاده می شود. رله شیشه ای عمر زیادی داشته و به شوک و لرزش حساس نیست از این رو برای کاربرد های صنعتی و خودروسازی بسیار مناسب است.
رله کمکی چیست؟
اتصال الکتریکی در رله کمکی به صورت یک سیستم مکانیکی است. در این رله هسته نوعی سیم پیچ است و با تغییر موقعیت آن اتصال ها برقرار یا قطع می شوند. رله کمکی بسیار دقیق است و حساسیت بالایی دارد از این رو بیشتر برای کاربرد های الکترونیکی و کنترلی استفاده می شود.
رله شیشهای
رله شیشه ای نوعی رله پرکاربرد با بدنه شیشه ای است که در کنترل و سوئیچینگ سیگنال های الکتریکی بین دو مدار به کار می رود. عایق در این رله شیشه است و یک المان کوچک با عنوان کنتاکت در آن وجود دارد
در ابتدا سیگنالی کنترلی به پین های ورودی رله شیشه ای وارد می شود. جریان الکتریکی که در پیچ های کنترلی رله ایجاد شده میدان مغناطیسی ایجاد می کند. هسته فلزی رله با این مغناطیس جذب شده و اتصال های الکتریکی در آن ایجاد می شود.
از مزایای رله شیشه ای عمر مفید طولانی و عدم حساسیت به لرزش است. به دلیل عایق شیشه در ان قابلیت مقاومت در برابر جریان های نسبتا بالا را دارد. در این رله ها قطعه مکانیکی به ان صورت وجود ندارد از این رو صامت و بدون صدا عمل می کند که از مزیت های این رله ها است. از این رله در کاربرد های متنوعی استفاده می شود.شرکت توسعه صنعتی نصرماد با عنوان نمایندگی فونیکس در ایران اقدام به تامین انواع رله های کمکی کرده است.
رله کمکی
از رله کمکی برای کنترل و سوئیچ جریان در دو مدار الکتریکی استفاده می شود. در رله کمکی از یک فرایند مکانیکی برای ایجاد و رفع اتصال الکتریکی استفاده می شود. با تغییر موقعیت هسته فلزی در رله کمکی کنتاکت های الکتریکی وصل یا قطع می شوند.
عملکرد رله کمکی به این صورت است که ابتدا یک سیگنال کنترلی به پین های ورودی وصل می شود. جریان الکتریکی در سیم پیچ منجر به ایجاد میدان مغناطیسی می شود. این میدان مغناطیسی هسته فلزی را جذب کرده و با این کار کنتاکت ها بهم متصل و جریان را وصل یا در حالت دیگر قطع می کنند.
از مزایای رله کمکی حساسیت بالا و کنترل دقیق آن است. از این رله به دلیل دارا بودن سیستم مکانیکی در فرکانس های بالا نیز می توان استفاده کرد. خرابی این رله ها به دلیل مکانیکی بودن اجزای آن قابلیت تعمیر دارد و تعویض قطعات آن نسبتاً آسان تر است.
رله کمکی بسیار حساس و دقیق است از رو به خوبی در کاربرد های کنترلی و الکترونیکی مورد استفاده قرار می گیرد. سیستم های رباتیک، سیستم های خودرویی و سیستم های خانگی به خوبی از این رله ها استفاده می کنند.
تفاوتهای رله شیشهای و رله کمکی
رله شیشه ای و رله کمکی از تکنولوژی مختلفی برای کار استفاده می کنند. این دو رله تفاوت های عمده ای با هم دارند که کاربرد آنها را کاملاً متفاوت ساخته است. اصلی ترین تفاوت میان رله کمکی و رله شیشه ای نوع عایق و سیستم اتصال آن است. هر کدام از این دو مدل رله کاربرد های خاص خود را دارند و با توجه به محیط کاربرد می توان از آنها استفاده کرد.