NFC مخفف معادل انگلیسی کلمه ارتباط حوزه نزدیک است. از نام این تکنولوژی مشخص است که امکان ارتباط کوتاه برد را بین دستگاه ها به صورت وایرلس امکان پذیر می سازد. در این سیستم ها دست کم یک فرستنده و یک گیرنده سیگنال باید وجود داشته باشد. گجت های متعددی که از این تکنولوژی استفاده می کنند وجود دارند و بسته به عملکردشان فعال یا انفعالی و غیر فعال هستند.
NFC چگونه کار می کند؟
ان اف سی های انفعالی یا پسیو از تگ ها و فرستنده های خاصی استفاده می کنند. این تجهیزات اطلاعات را بدون استفاده از منبع انرژی برای دیگر گجت های پشتیبان ارسال می کنند. این دستگاه ها در واقع اطلاعات را پردازش نکرده و به سایر تجهیزات پسیو قابلیت اتصال ندارند. این گجت ها بیشتر به صورت تعاملی روی دیوار نصب شده یا در تبلیغات از آنها استفاده می شود.
از سوی دیگر سایر تجهیزات ان اف سی شامل دستگاه های فعال قابل ارسال و دریافت اطلاعات هستند. این گجت ها با سایر گجت های فعال و پسیو متصل می شوند. یکی از مهمترین تجهیزاتی که از NFC استفاده می کند گوشی های هوشمند هستند. کارتخوان های عمومی در سیستم حمل و نقل شهری نیز به نوعی از سیستم های NFC استفاده می کند.
تکنولوژی ان اف سی چیزی شبیه به وای فای و بلوتوث است و از سیستم ارسال اطلاعات از طریق امواج استفاده می کند. از استاندارد های دیگری که برای انتقال وایرلس وجود دارد ارتباط نزدیک میدانی است. این استاندارد ها به گونه ای هستند که در صورت استفاده هر دو دستگاه گیرنده و فرستنده باید از یک استاندارد همخوان استفاده کرده باشند. ایده تکنولوژی NFC از روی ایده قدیمی تر RFID ایده گرفته است و در واقع از القای الکترومغناطیسی برای ارسال اطلاعات استفاده می کند.
تفاوت NFC با بلوتوث و وای فای چیست؟
تفاوت آشکاری میان این تکنولوژی ها وجود دارد و تکنولوژی NFC قادر است جریان های الکتریکی را در درون قطعات پسیو ایجاد کرده یا برای انتقال اطلاعات از آن استفاده می شود.
گجت های پسیو نیازی به منبع تغذیه برای انجام وظایف ندارند. هر زمان که یک میدان مغناطیسی از یک NFC اکتیو در مسیر آنها قرار بگیرد از میدان های الکترومغناطیسی ایجاد شده برای کارکرد استفاده می کنند. امروزه NFC ضریب خود القایی کامل برای به کارگیری در شارژ موبایل را ندارد. برای این منظور و شارژ بیسیم موبایل از تکنولوژی دیگری با عنوان QI استفاده می شود. این تکنولوژی نیز بر اساس همان اصول کارکرد NFC کار می کند.
از میدان های مغناطیسی می توان برای انتقال داده ها یا ایجاد جریان های القایی استفاده کرد. انرژی مورد نیاز برای NFC های پسیو از میدان های مغناطیسی موجود در NFC های اکتیو بدست می آید. مشکل این تکنولوژی تنها برد کوتاه آن است.
لازم به ذکر است که منبع تغذیه فونیکس به عنوان یکی از بهترین برندهای دنیا دارای فناوری NFC است.
استاندارد های NFC به چه صورت است؟
فرکانس انتقال اطلاعات از طریق ان اف سی حدود 13.56 مگاهرتز است که می تواند داده ها را با نرخ 106، 212 یا 424 کیلوبایت بر ثانیه انتقال دهد. سرعت های اشاره شده برای انتقال داده هایی همچون جزئیات تماس، عکس یا موسیقی مناسب هستند.
اطلاعاتی که از طریق این تکنولوژی منتقل می شوند باید مشخص شوند. استاندارد ان اف سی سه مدل عملیاتی برای دستگاه های پشتیبان ارائه می دهد که رایج ترین آنها در واقع در تلفن های همراه به صورت همتا به همتا است. این مدل عملیاتی طیف وسیعی از اطلاعات را می تواند انتقال دهد. اگر هر دو دستگاه از این تکنولوژی برخوردار باشد این اقدام امکان پذیر است. در این صورت هر دوی دستگاه ها که اطلاعات را ارسال می کنند باید در حالت اکتیو قرار داشته باشند. در صورتی که گجت اطلاعات را دریافت کند در وضعیت پسیو قرار می گیرد.
مدل دیگر عملیاتی خواندن و نوشتن است که راهی برای انتقال داده های دیجیتال به شمار می آید.در این مدل دستگاه اکتیو که معمولاً تلفن همراه است به گجت دیگری متصل می شود تا اطلاعات را از روی آن بخواند. اگر بخواهید با یکی از تگ های تبلیغاتی NFC تعامل داشته باشید از این مدل استفاده می شود.
در مد سوم نویی کارت شبیه سازی می شود که در این دستگاه پشتیبانی کننده از ان اف سی به صورت یک کارت هوشمند قادر هستند در سیستم های حمل و نقل عمومی به کار گرفته شوند.
مزایای فناوری NFC
فناوری ان اف سی قابلیت های زیادی را در خدمات و سیستم های مختلف اجتماعی می تواند داشته باشد کارت های هوشمندی که برای ثبت داده ها از آنها استفاده می شود به نوعی از تکنولوژی ان اف سی استفاده می کنند در ادامه به مهمترین مزایای تکنولوژی NFC اشاره می کنیم.
- فراهم نمودن شرایط پرداخت غیرنقدی
- کاربرد ساده و به دور از پیچیدگی
- امکان صرفه جویی در زمان
- فراهم نمودن شرایط آسان جهت استفاده از فناوری های گوناگون
در پایان
تکنولوژی NFC نوعی تکنولوژی انتقال داده های به صورت وایرلس است که در بسیاری کاربرد های اجتماعی شاهد آن هستیم. ان اف سی ها به دو دسته اصلی فعال و پسیو تقسیم بندی می شوند که ان اف سی های پسیو به تنهایی قابلیت انتقال اطلاعات را ندارند و تنها در مجاورت دستگاه های اکتیو قابلیت های خود را نشان می دهند. این تکنولوژی در واقع از اثرات القایی میدان الکترومغناطیسی برای انتقال داده ها استفاده می کند.