برقگیر یا ارستر(Arrester) یک تجهیز محافظتی است که برای نگهداری و حفاظت از تجهیزات الکتریکی که میتوانند شامل: خطوط تلفن، دوربینهای مداربسته، تلفنهای سانترال و… شوند، استفاده شود. مهمترین عملکرد برقگیرها جلوگیری از خرابی و آسیب دیدن تجهیزات نامبرده به دلیل وقوع رعد و برق یا حتی اختلاف فشار ناگهانی ولتاژ است.
ارسترها پررنگترین نقش را در هنگام وقوع رعد و برق یا صاعقه ایفا میکنند. در صورتی که یک ساختمان دارای برقگیر باشد، اصابت صاعقه باعث به وجود آمدن مشکلات برای تجهیزات برقی نخواهد شد. ولی در شرایطی که برقگیر وجود نداشته باشد، خراب شدن کلیه تجهیزات الکتریکی ساختمان، ازبینرفتن اطلاعات دادهای بسیار مهم، آتشسوزی و حتی خساراتی جبرانناپذیر مانند از دستدادن جان انسانها را شاهد خواهیم بود.
در واقع برقگیرهای فونیکس کانتکت جریان برق اضافی را که میتواند دلیل آن هر چیزی باشد، به زمین منتقل کرده و آن را پاکسازی میکند تا مشکلی برای سیستمها و بخشهای برقی به وجود نیاید. این برقگیرها در مقابل اختلاف ولتاژهای جزیی مانند یک عایق عمل میکنند.
انواع برقگیرها بر اساس فاز
از آنجایی که به طور کلی برق یا تک فاز است یا سه فاز، پس برقگیرها هم به همین صورت تقسیم بندی میشوند.
• برقگیر تک فاز
برقگیرهای تک فاز برای برقهای تک فاز که بیشتر در منازل مسکونی استفاده میشوند.
• برقگیر سه فاز
برقگیرهای سه فاز برای برق سه فاز که اغلب در کارخانجات استفاده میشوند، کارایی دارند. البته برق آسانسور و موتورخانه منازل مسکونی نیز سه فاز بوده و نیازمند برقگیر سه فاز است.
• پایه برقگیر
پایههای برقگیر وظیفه نگه داشتن میلههای صاعقه گیر و اتصال آنها به هادی نزولی را انجام میدهند.
دستهبندی برقگیر یا ارسترهای تابلویی
• برقگیر تابلویی دیتا و مخابراتی
کاربرد برقگیرهای دیتا محفاظت از خطوط کابلهای CAF6 و CAT5 و دوربینهای مداربسته است.
• برقگیر تابلویی کلاس D
برای مقابله با اضافه ولتاژ از برقگیر کلاس D استفاده میشود که نباید به صورت مستقیم در معرض رعد و برق قرار بگیرد. برای خطوطی که ولتاژ پایینی دارند نیز از این نوع ارستر استفاده میشود.
• برقگیر تابلویی کلاس B+C یا کلاس ІІ + І
برقگیرهای کلاس B+C بیشترین کارایی را داشته و تأمینکننده بالاترین درجهی حفاظتی در هنگام اضافه ولتاژ ناگهانی هستند. این دسته از ارسترها در هنگام تخلیه جریان، گازهای داغ یونیزه متصاعد نکرده، پس آتشزا نیستند.
• برقگیر تابلویی کلاس C یا کلاس ІІ
این دسته از برقگیرها ولتاژهای اضافی ناشی از برقگیرهای کلاس B و سوئیچینگ را به زمین منتقل میکنند. این برقگیر مانند یک پل ارتباطی بین بخش رسانای تجهیزات الکتریکی و زمین عمل کرده، تک قطبی بوده و دارای ظرفیت تخلیه بالایی است.
• برقگیر تابلویی کلاس B یا کلاس I
از این نوع ارسترها برای حفاظت اولیه در برابر صاعقه با تحمل جریان KA 100 (کیلو آمپر) استفاده میشود. نقش آنها حفاظت از دستگاههای الکترونیکی در برابر جریان لحظهای رعد و برق است.
ویژگیهای مهم یک برقگیر
o در ولتاژ نامی شبکه، به منظور کاهش تلفات، دارای امپدانس (impedance) بینهایت باشد
o در اضافه ولتاژ به منظور محدود سازی سطح ولتاژ، دارای امپدانس کم باشد
o توانایی دفع یا ذخیره انرژی موج اضافه ولتاژ بدون آسیب به خود برقگیر باشد
o دارای قابلیت بازگشت برقگیر به حالت عادی پس از حذف عبور ولتاژ اضافی باشد
محل نصب برقگیر
برقگیر در تابلو برق اصلی یک ساختمان نصب میشود تا در صورت افزایش ولتاژ از تجهیزات محافظ کند. اگر برقگیر در محل مناسب نصب نشود، در این صورت آن اضافه ولتاژ وارد بخشهای داخلی و وسایل ساختمان شده و خطر وقوع آتشسوزی افزایش مییابد.
پارامترهای مهم در انتخاب برقگیر
1. ماکزیمم ولتاژ کار دائم MCOV
2. ولتاژ نامی Ur
3. جریان تخلیۀ نامی (µsec20/8 )
4. ماکزیمم جریان ضربه قابل تحمل (µsec 10/4 )
5. ماکزیمم جریان قابل تحمل با زمان زیاد (µsec 2)
6. قابلیت تحمل جذب انرژی W
کاربردهای صنعتی و مسکونی برقگیر
سیستمهای توزیع برق
کنترلرهای منطقی قابلبرنامهریزی (plc)
کنترلرهای موتور
مدارهای روشنایی
تجهیزات پزشکی
سیستمهای کنترل فرایند
پریزهای برق صنعتی
کانکشن ورودی دیتا
مدارهای ارتباطی و خطوط تلفن یا فکس
سیستمهای امنیتی و مدارهای علامت هشدار
لوازم خانگی
برای دریافت کاتالوگ برقگیر یا ارسترهای فونیکس کانتکت کلیک کنید. همچنین شما میتوانید درخواستهای فنی، نظرات، پیشنهادات و تجربیات خود را از طریق بخش نظرات با ما به اشتراک گذاشته یا با ما تماس بگیرید.